Αντιμετώπιση προβλημάτων παραθύρων για μετασκευές και πρόσθετα σε παλιά σπίτια

Αντιμετώπιση προβλημάτων παραθύρων για μετασκευές και πρόσθετα σε παλιά σπίτια

9 Ιουνίου, 2023 0 By admin

Τα προβλήματα παραθύρων τραβούν την προσοχή μας: όχι μόνο προβλήματα με παλιά παράθυρα που χρειάζονται συντήρηση, αλλά και με νέα παράθυρα που σπάνε πολύ γρήγορα, με αρμούς δακτύλων που διαλύονται, μη ιστορικές αναλογίες και κακά κουφώματα. Ωστόσο, ορισμένα παράθυρα λύνουν σχεδιαστικά διλήμματα. Ενώ τα νέα παράθυρα είναι συχνά οι κακοί της βιομηχανίας ανακαίνισης – όπως όταν τα αυθεντικά, αναλογικά, ακόμα χρησιμοποιήσιμα και πάντα επισκευάσιμα ξύλινα παράθυρα θυσιάζονται για αντικαταστάσεις κακής εφαρμογής με αναμενόμενη διάρκεια ζωής οκτώ έως 20 ετών – το σωστό νέο Το παράθυρο μπορεί να βελτιώσει την αισθητική και να λύσει λειτουργικά προβλήματα.

παλιά παράθυρα σπιτιού πριν και μετά
Ένα παράθυρο τριών τεμαχίων στις αρχές της δεκαετίας του 1900 εκτεθειμένο σε ένα αέτωμα αποτέλεσε τη βάση για το σχεδιασμό των παραθύρων και των θυρών στο σπίτι της Pasadena. Με μια μακρά ιστορία ως αχυρώνα και άμαξα που μετατράπηκε σε οικιστική κατοικία στη δεκαετία του 1960, το κτίριο χρειαζόταν φινέτσα. Μικρές αλλαγές στη γραμμή της οροφής και στα τζάμια συνδύασαν το σχέδιο. Φωτογραφία: Chris Considene

Τα παράθυρα μπορούν να κάνουν ή να σπάσουν μια ανακαίνιση. Όταν τα παράθυρα χρειάζονται λίφτινγκ, μπορεί να είναι δελεαστικό να ξεκινήσετε από την αρχή με νέα. Αντιμετώπισα το Big Fix το 1998, οπότε τα περισσότερα παράθυρά μου είναι καλά. Τώρα μόνο δύο διπλές κουρτίνες από το 1910 χρειάζονται αποκατάσταση. Αυτό θα κάνει σύντομα το πλήρωμα του Window Woman Alison Hardy. Εν τω μεταξύ, η φίλη μου από τη γειτονιά, η Νάνσυ, ζήτησε από τον Χάρντι βοήθεια για την πολύ μεγαλύτερη δουλειά της: ένα σπίτι του Tudor Revival του 1928 με δεκάδες παράθυρα, με μπρούτζινο σκελετό και ξύλινες διπλές κουρτίνες (με πεταμένο ένα Palladian). Η Νάνσυ βρίσκεται στη στιγμή του Big Fix. όπως η στέγη, δεν συμβαίνει πολύ συχνά, αλλά όταν συμβαίνει, είναι ακριβό. Τα 95χρονα φύλλα της χρειάζονται εκ νέου υάλωμα. σήψη πρέπει να αντιμετωπιστεί? Μερικά μπρούτζινα κουφώματα πρέπει να ξαναχτιστούν. η κατάσταση της περίφραξης χρειάζεται επιδιόρθωση (η αντικατάσταση της περίφραξης από βαρύ ξύλο σε ένα σπίτι 35 ποδιών δεν είναι βιώσιμη). Η υπεριώδης ακτινοβολία καταστρέφει ένα χαλί αντίκα. . . η λίστα συνεχίζεται.

Περπάτησα στο σπίτι με τη Νάνσυ και την Άλισον. Η Άλισον είπε δύο πράγματα που με εντυπωσίασαν περισσότερο ρεαλιστικά παρά καθαρά:

ανοίγοντας παράθυρα
Πάνω από αιωρούμενα παράθυρα, τα μαγνητικά ένθετα Allied Window μπορούν να αντικατασταθούν εποχιακά με οθόνες.

1. «Δεν χρειάζεται να λύνουμε κάθε πρόβλημα. Ας κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και ας φύγουμε από εκεί». Για παράδειγμα, ο Χάρντι πιστεύει ότι η ανακαίνιση των χάλκινων κουφωμάτων, μερικά από τα οποία είναι αρκετά εκτεταμένα, για την αντιμετώπιση της διείσδυσης και της κακής εφαρμογής, θα συμβάλει πολύ στο να γίνουν πιο αποτελεσματικά. Έτσι, μπορεί να είναι περιττό να προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα των διπλών υαλοπινάκων. (Το εξωτερικό δεν θα λειτουργήσει εάν τα παράθυρα ανοίγουν προς τα έξω. Τα εσωτερικά πάνελ θα ήταν δυσκίνητα δεδομένου του ανοίγματος των παραθύρων.) Ο Hardy είπε επίσης ότι δεν χρειάζεται κάθε παράθυρο να έχει σίτες. Η Nancy μπορεί να είναι στρατηγική στη δημιουργία διασταυρούμενων ρευμάτων.

2. Όσον αφορά τα διπλά παράθυρα στον δεύτερο και τον τρίτο όροφο, ο Χάρντι είπε ότι η Νάνσυ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο “συνδυασμένων εξωτερικών υαλοπινάκων”. Χμμ. «Εννοείς τριπλό κομμάτι αλουμινίου;» Εχω ρωτήσει. «Αυτό το μπουγκαμπού από πριν;» Η Άλισον απλώς γέλασε και είπε ότι ήταν μια πρακτική απάντηση. Δεν χρειάζεται ποτέ να τα κατεβάσετε – η οθόνη και το πάνελ καταιγίδας υπάρχουν όλο το χρόνο, σημαντικά για ένα ψηλό σπίτι με ιδιοκτήτες που δεν ανεβαίνουν σκάλες. Προστατεύουν το ξεπερασμένο εξωτερικό των κουφωμάτων premium και παρέχουν διπλά τζάμια, αλλά αποτελούν αναστρέψιμη λύση. Επιπλέον, γίνονται καλύτερα αυτές τις μέρες και έρχονται σε άλλα χρώματα εκτός από το λευκό για να ταιριάζουν με το φινίρισμα. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε το μέγεθος και το υλικό του ματιού σας: νάιλον, αλουμίνιο ή μπρούτζο.

παράθυρα σε στυλ τέχνης και χειροτεχνίας
Η κατάρρευση ενός σπιτιού στη Μινεάπολη απαιτούσε νέα παράθυρα. Όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, οι ιδιοκτήτες επέλεξαν τριπλούς υαλοπίνακες με το φύλλο της σειράς A Queen Anne του Andersen. Φωτογραφία: Stewart Herman

Ο καλός σχεδιασμός σε συνδυασμό με τα σημερινά νέα παράθυρα μπορεί να λύσει άλλα προβλήματα. Δείτε το σπίτι στη σελίδα 21. Η καμπίνα της δεκαετίας του 1970 είχε στυλ – αυτή την πλώρη των παραθύρων! – αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα καλοχτισμένος. Το David Heide Design Studio έμεινε πιστό στην αρχιτεκτονική αναβαθμίζοντας την κεκλιμένη πλώρη και χτίζοντας μια επέκταση ενός δωματίου πίσω από αυτήν, μιμούμενη τα χαρακτηριστικά του σπιτιού. Η Χάιντε διατήρησε τα τζάμια και τα παράθυρα με χαμηλό θόλο, αλλά τροποποίησε τις αναλογίες και πρόσθεσε βαρύτερα κουφώματα. Τα νέα διπλά τζάμια Pella αντικατοπτρίζουν τα αυθεντικά.

παράθυρο παλιού σπιτιού στη βεράντα
Επάνω κρεμαστό παράθυρο με πλαϊνά τζάμια, από Heartwood: παραδοσιακό στυλ με ανατροπή.

Ο Marvin έχει από καιρό αναγνωριστεί για τα ξύλινα παράθυρά του και την εκτεταμένη προσαρμογή του. Άλλες εταιρείες ενισχύονται. Η πρόσφατη επέκταση της συλλογής ξύλινων παραθύρων και πορτών της αυλής της σειράς Architect της Pella είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η Πέλλα μας είπε ότι η εις βάθος έρευνα με αρχιτέκτονες και κατασκευαστές οδήγησε στα νέα σχέδια. Η σειρά τους Architect Series Reserve προσφέρει ακόμα πιο αυθεντικές ιστορικές λεπτομέρειες. Το υλικό έχει επίσης βελτιωθεί, ως απάντηση σε αρχιτέκτονες που ανέφεραν ότι τα σύγχρονα εξαρτήματα παραθύρων “μπορεί να είναι άσχημα”.

εξοπλισμός για παλιά παράθυρα σπιτιού
Η αναδιπλούμενη μανιβέλα παραδοσιακού στυλ της Pella είναι πιο ελκυστική από τις όρθιες πλαστικές μανιβέλα που συνοδεύονται από νέα παράθυρα.

Οι κατασκευαστές προσαρμοσμένων κουφωμάτων προσφέρουν φυσικά προσαρμογή. Μπορείτε να καθορίσετε ένα παράθυρο που ταιριάζει σε οποιοδήποτε στυλ ή περίοδο, από ξύλο ή σύνθετο υλικό. Επιπλέον, οι κατασκευαστές προσφέρουν ανοιγόμενα προς τα μέσα και προς τα έξω, σταθερά και περιστρεφόμενα παράθυρα, καθώς και ανασυρόμενες σήτες κυλίνδρων και άλλα συστήματα οθόνης.

ανασυρόμενα πτυσσόμενα παράθυρα παλιό σπίτι
Η Donald Lococo Architects καθόρισε ευέλικτα διπλά παράθυρα για ένα νέο σπίτι σε στιλ Craftsman στο Μέριλαντ. Τα παράθυρα είναι από Dynamic Fenestration. Φωτογραφία: Donald Lococo Architects

Πτυσσόμενα και αναδιπλούμενα παράθυρα

Στο Beauport, το σπίτι μουσείου του διακοσμητή Henry Davis Sleeper, στο Gloucester της Μασαχουσέτης, το παράθυρο της τραπεζαρίας πλήρους πλάτους γλιστράει στον τοίχο από κάτω και το δωμάτιο ανοίγει στη συνέχεια στη θάλασσα. Τα παράθυρα που εξαφανίζονται δεν είναι καινούργια. Τα πτυσσόμενα, αναδιπλούμενα, συρόμενα και χαμηλωμένα παράθυρα προσφέρονται από πολλούς κατασκευαστές και μπορούν να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν κατά παραγγελία. Οι αναδιπλούμενες οθόνες είναι ένας άλλος τρόπος επίλυσης προβλημάτων. • Για ένα νέο σπίτι σε στιλ Craftsman, τα παράθυρα με κουφώματα διαβάζονται όπως τα παραδοσιακά παράθυρα με κουφώματα όταν είναι κλειστά. (κάτω) Ανοιχτά, φέρνουν την κουζίνα στη βεράντα.

αδιαφανές παράθυρο σε στυλ arts & crafts
Σε έναν διάδρομο του Gamble House, μια καλλιτεχνική βιτρίνα παρέχει ιδιωτικότητα. Φωτογραφία: Courtesy Gamble House

Παράθυρα απορρήτου: τοποθέτηση και αδιαφάνεια

Πειραματιστείτε με το μέγεθος και την τοποθέτηση των παραθύρων καθώς και με τη χρήση ημιδιαφανών ή αδιαφανών υαλοπινάκων. Το ρολό και το χαραγμένο γυαλί και τα χρωματιστά φώτα (τζάμια) χρησιμοποιούνται από καιρό στα παράθυρα του μπάνιου. Το βιτρό αφήνει φως, ενώ συγκαλύπτει μια μη ελκυστική θέα. Στο παρακάτω παράδειγμα, ένα νέο παράθυρο που σχεδιάστηκε από το David Heide Design Studio ως μέρος της ξυλουργικής εποχής έχει τοποθετηθεί ψηλά στον τοίχο για να καλύψει ένα υπερβολικά στενό γκαράζ.

παράθυρο με θόλο
Τα παράθυρα με τέντες που διπλώνουν στο κάτω μέρος είναι πρακτικά με αυτούς τους κοιτώνες υπόστεγων, κρατούν τη βροχή έξω και είναι εύκολο να λειτουργήσουν. Φωτογραφία: Connor Homes

Παράθυρα τέντας & χοάνης

Τα παράθυρα με διπλά κρεμαστά και κουφώματα είναι ίσως οι πιο συνηθισμένοι τύποι, αλλά πολλά άλλα συστήματα φύλλων και παραθύρων έχουν μακρύ προηγούμενο. Ένα κρεμαστό παράθυρο μεντεσέδες στο επάνω μέρος για να ανοίγει προς τα έξω από το κάτω μέρος. Αυτό
μπορεί να τοποθετηθεί ψηλά στον τοίχο (όπως τα τετράγωνα παράθυρα εκατέρωθεν των τζακιών μπανγκαλόου) ή να χρησιμοποιηθεί ως καθρέφτης.

Τα παράθυρα με χωνί είναι μια παραλλαγή: αυτά τα μικρά, ορθογώνια παράθυρα είναι αρθρωτά στο κάτω μέρος και ανοίγουν προς τα μέσα στο επάνω μέρος. Είναι γνωστά στα υπόγεια, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάνω από μια πόρτα. Τα μεγαλύτερα παράθυρα χοάνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παράθυρο τέντας σε προστατευμένο τοίχο (όπως κάτω από μια βεράντα). Όλες οι μεγάλες μάρκες προσφέρουν αυτόν και άλλους τύπους παραθύρων.

τριπλό παράθυρο
Μονάδα τριπλών υαλοπινάκων 8 πάνω από 12 πάνω από 12, από το Heartwood. Φωτογραφία: Donald Lococo Architects

Τριπλά παράθυρα

«Λατρεύουμε τα τριπλά παράθυρα», λέει ο αρχιτέκτονας σχεδιαστής David Heide. «Μπορούν να ανοίξουν από πάνω, κάτω ή και τα δύο για καλύτερη ροή αίματος. μπορούν να πάνε σχεδόν από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι». Η ιδέα έχει προηγούμενο σε παλιά σπίτια, ειδικά στα νότια, όπου τα τριπλά παράθυρα πρώτου επιπέδου επιτρέπουν την πρόσβαση στη βεράντα. Η Heide εξηγεί ότι είναι χρήσιμα όταν μια πρώην βεράντα έχει κλειστεί και είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η κλίμακα των αρχικών ανοιγμάτων. Τα τριπλά παράθυρα φαίνονται αυθεντικά και ταιριάζουν με τις αναλογίες των μεγάλων κόλπων.

Πηγές

Γενικός εργολάβος
Scott Lightfoot, Lightfoot Studios, Pasadena: lightfootstudios.com

Παράθυρα Queen Anne
τριπλά τζάμια Andersen Windows: andersenwindows.com

Σχέδιο
Donald Lococo Architects: donaldlococoarchitects.com

Πτυσσόμενα παράθυρα
Δυναμικά παράθυρα: dynamicfenestration.com

Σχέδιο
Στούντιο σχεδιασμού David Heide: dhdstudio.com

Windows
Marvin: marvin.com

Σχετικοί πόροι:

Αρχιτεκτονικά στοιχεία: architecturalcomponentsinc.com
Αναπαραγωγή & custom made παράθυρα, πόρτες & φρεζαρίσματα

Adams Architectural Millwork: adamsarch.com
Προσαρμοσμένα παράθυρα, πόρτες κολώνες, φρεζαρίσματα

HeartWood: heartwoodwindowsanddoors.com
Προσαρμοσμένα αρχιτεκτονικά παράθυρα και πόρτες

Πίνακες καταιγίδας/οθόνης:

Allied Window: alliedwindow.com
Σχεδόν αόρατα πάνελ παραθύρων καταιγίδας

Αψίδα Γωνιακά Παράθυρα & Πόρτες: archangleohio.com
Παράθυρα καταιγίδας κατά παραγγελία σε ιδιαίτερο σχήμα

Indow Windows: indowwindows.com
Εσωτερικά ένθετα παραθύρων καταιγίδας

Συστήματα παραθύρων με εσωτερικό γυαλί: stormwindows.com
Εσωτερικά παράθυρα θύελλας με εφαρμογή συμπίεσης

Mon-Ray: monray.com
Δευτερεύοντα τζάμια εσωτερικά/εξωτερικά

Μπορεί να σου αρέσει επίσης: