Κορυφαία στυλ αρχιτεκτονικής στο Αϊντάχο που πρέπει να δείτε

Κορυφαία στυλ αρχιτεκτονικής στο Αϊντάχο που πρέπει να δείτε

27 Απριλίου, 2023 0 By admin

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι! ❤️

Τα καλύτερα αρχιτεκτονικά στυλ στο Αϊντάχο, σχεδιασμένα από μερικούς αρχιτέκτονες από το Κέτσαμ του Αϊντάχο, είναι αποτέλεσμα της ιστορίας και της τοπογραφίας της πολιτείας. Επιπλέον, αυτό οδήγησε σε στυλ που αντιπροσώπευαν δύο ξεχωριστές προσωπικότητες: το Sun Valley Lifestyle, που χρησιμεύει ως αντίπαλος του Aspen, CO., και τα σχέδια εκτεταμένων ορεινών αγροκτημάτων που χρησιμοποιούν φυσικούς πόρους για υλικά και σχεδιασμό.

Με την πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται ότι αυτά τα δύο αρχιτεκτονικά στυλ είναι αντίθετα μεταξύ τους. Ωστόσο, και οι δύο βασίζονται στην αφθονία της φυσικής ομορφιάς και στους ανοιχτούς χώρους που χαρακτηρίζουν το Αϊντάχο.

Στυλ αρχιτεκτονικής στο Αϊντάχο

Στυλ ιστορικής αρχιτεκτονικής

Τα παλαιότερα στοιχεία αρχιτεκτονικού στυλ στο Αϊντάχο χρονολογούνται πριν από 5.000 χρόνια κατά μήκος του ποταμού Clearwater. Οι αρχαιολόγοι έσκαψαν βαθιά στη γη και βρήκαν δέκα κατασκευές όπου κάποτε ζούσαν οι πρόγονοι των Nimiipuu περίπου εκείνη την εποχή. Ήταν επίσης όταν οι ιθαγενείς αμερικανικές φυλές άρχισαν να χρησιμοποιούν άλογα που εισάγονταν από την Ευρώπη. Καθώς το κυνήγι βουβαλιών με άλογο έγινε πιο εύκολο, η στροφή στα βουβαλίσια teepees έγινε πιο συνηθισμένη.

Η Εκκλησία των Αγίων των Τελευταίων Ημερών άρχισε να χτίζει αρχιτεκτονική από πελεκημένη πέτρα ακριβείας γύρω στο 1800. Οι έμποροι γούνας κατασκεύασαν τα μόνα άλλα μη εγγενή κτίρια στο Αϊντάχο εκείνη την εποχή. Ωστόσο, οι άποικοι βρήκαν καλλιέργεια πατάτας και πολύτιμους λίθους, ενισχύοντας τον πληθυσμό. Ακολούθησαν διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ, τα οποία έδωσαν έμφαση στους ανοιχτούς χώρους.

Στυλ αρχιτεκτονικής στο Αϊντάχο

Από πού ήρθαν

Το Αϊντάχο έγινε πολιτεία το 1890. Κατά συνέπεια, η αρχιτεκτονική του κράτους έχει λίγο περισσότερα από εκατόν τριάντα χρόνια ιστορίας. Μια περαιτέρω επιπλοκή των αρχιτεκτονικών στυλ στο Αϊντάχο, που αναγνωρίζεται ως “Αϊντάχο”, είναι ότι το Αϊντάχο είναι η μόνη πολιτεία στην Ένωση που εκτείνεται σε δύο ζώνες ώρας. Η γεωγραφική περιοχή είναι ποικίλη, από τα βορειοδυτικά Βραχώδη Όρη μέχρι τα λιβάδια, τις πεδιάδες και τις αρδευόμενες γεωργικές εκτάσεις του νότου.

Αυτό που έχει πολλά στο Αϊντάχο είναι η άγρια ​​ζωή. Περίπου το 63% της έκτασης του Αϊντάχο είναι δημόσια. Το Bureau of Land Management Idaho είναι υπεύθυνο για 32 εκατομμύρια στρέμματα παρθένας γης. Επιπλέον, σημαίνει ότι πολύ λίγα έχουν αλλάξει για το μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας τον περασμένο αιώνα. Υπάρχουν εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια με μηδενικό ανθρώπινο αποτύπωμα.

Η αρχιτεκτονική σε κατοικημένες περιοχές αντικατοπτρίζει συνήθως το στυλ που εισήγαγαν οι ιδρυτές στην τοποθεσία.

Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (LDS)

Οι Άγιοι των Τελευταίων Ημερών, ή Μορμόνοι, ήταν πρώτοι πρωτοπόροι του Αϊντάχο. Ο Μπρίγκαμ Γιανγκ έστειλε προσκυνητές στο σημερινό Αϊντάχο ήδη από το 1855. Όταν το Αϊντάχο έγινε πολιτεία, το 20% του πληθυσμού ήταν Μορμόνοι. Η εκκλησία τους αντανακλά την ομορφιά των αρχιτεκτονικών στυλ στο Αϊντάχο.

Η αρχιτεκτονική του ναού στην Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών είναι μικτή, αλλά δημιουργεί μια αύρα με επιρροή και αναγνωρίσιμο. Για παράδειγμα, το Tabernacle, που χτίστηκε στο Μονπελιέ του Αϊντάχο μόλις 13 χρόνια αφότου το Αϊντάχο έγινε πολιτεία, είναι ένα αρχιτεκτονικό μείγμα αυτού που οι ιστορικοί περιγράφουν ως «στυλ Art Deco, Prairie και Νεοκλασικής Αναγέννησης».

Τις επόμενες δεκαετίες, η αρχιτεκτονική LDS καθόρισε αρκετά σπουδαία κτίρια στο Αϊντάχο. Σήμερα, σχεδόν το 25% του Αϊντάχο εξακολουθεί να ταυτίζεται ως LDS. Η μόνη πολιτεία με υψηλότερο ποσοστό είναι η Γιούτα. Κατά συνέπεια, η «αρχιτεκτονική του ναού LDS» παραμένει ευρέως διαδεδομένη στο Αϊντάχο.

Sun Valley Architecture Styles στο Αϊντάχο

Αυτό το στυλ εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1930 με την πρώτη μεγάλη περιοχή σκι του Αϊντάχο. Οι πρώτοι αναβατήρες καρέκλας στον κόσμο ήρθαν στη ζωή το 1936 στα βουνά Proctor και Dollar. Το Αϊντάχο είναι ηγέτης στα χιονοδρομικά κέντρα έκτοτε, δημιουργώντας το «Sun Valley Lifestyle».

Οι πρώτοι εξερευνητές στο Αϊντάχο που κατασκήνωσαν σε αυτό που έγινε Κέτσαμ, το Αϊντάχο έγραψαν: “Το μέρος ήταν πολλά υποσχόμενο, ο καιρός ήταν καλός και το γρασίδι ήταν καλό, έτσι ώστε τα εξαντλημένα άλογά μας να μπορούν να φάνε και να ξεκουραστούν.” Στις επόμενες δεκαετίες, οι εκατομμυριούχοι, και τώρα οι δισεκατομμυριούχοι, αναζητούν το ίδιο περιβάλλον στο οποίο θα μπορούσαν να διασκεδάσουν οι πρώτοι πρωτοπόροι.

Ενώ οι εσωτερικοί χώροι των σύγχρονων κατασκευών υψηλής τεχνολογίας μπορεί να προσφέρουν ανέσεις τελευταίας τεχνολογίας, η αρχιτεκτονική διατηρεί γενικά μια σύνδεση με τη μοναδική ομορφιά της γύρω γης. Κάθε νέα κατασκευή ή έργο ανακαίνισης συνδυάζει την παλιά δυτική γοητεία, την ικανοποίηση και την κομψότητα.

Αρχιτεκτονική Mountain εναντίον Prairie

Στην ορεινή αρχιτεκτονική, οι σχεδιαστές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα διαφορετικά επίπεδα εδάφους. Μια άλλη σκέψη είναι η αλλαγή της πορείας του ήλιου καθώς κινείται ενάντια στην ανατολή του βουνού μέσω εποχιακών αλλαγών. Οι ορεινές κατασκευές έχουν συχνά πολλαπλά επίπεδα κάθετα. Επιπλέον, οι αρχιτέκτονες πρέπει να κάνουν προσαρμογές για την εποχική απορροή νερού και τις πιθανές περιοχές συγκέντρωσης μετά από καταιγίδες.

Στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο Frank Lloyd Wright δημιούργησε ένα αρχιτεκτονικό στυλ βασισμένο στα λιβάδια των Μεσοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Θεωρήθηκε το πρώτο δείγμα «αμερικανικής αρχιτεκτονικής». Μέχρι τότε, ήταν συνηθισμένο να βλέπει κανείς μια ποικιλία αρχιτεκτονικών στυλ κατά μήκος ενός μόνο δρόμου στα αναπτυσσόμενα δυτικά σύνορα. Ο διάσημος αρχιτέκτονας είδε μια «έλλειψη ενότητας» στον πολεοδομικό σχεδιασμό, καθώς η οικιακή αρχιτεκτονική απλώς αναπαρήγαγε ευρωπαϊκά στυλ, έτσι ώστε η Gothic Revival να βρίσκεται δίπλα-δίπλα με τους γαλλικούς αγροτικούς και ιταλικούς τύπους μπαρόκ.

Η Αρχιτεκτονική Prairie του Frank Lloyd Wright επέκτεινε τον χώρο διαβίωσης οριζόντια, όχι κάθετα. Χρησιμοποίησε οριζόντια μπλοκ οπτικού ορισμού με χρώμα και μοναδικές μάζες. Η εντύπωση που ήθελε να δημιουργήσει ο αρχιτέκτονας ήταν να προκαλέσει την επέκταση των Μεσοδυτικών μέσω των Λιβαδιών. Ήταν ένα σχέδιο που διαμόρφωσε ολόκληρη την καριέρα του.

Βόρεια έκθεση

Με βόρεια σύνορα με τον Καναδά και τοπωνύμια όπως το “Coeur d’Alene”, η καναδική επιρροή στο Αϊντάχο είναι εμφανής. Η καναδική αρχιτεκτονική βρήκε επίσης το δρόμο της πάνω από τα βουνά. Οι αρχικοί οικισμοί στο Βόρειο Αϊντάχο ανήκαν σε Γάλλους παγιδευτές που συχνά είχαν να κάνουν με ντόπιους Ινδιάνους.

Το βόρειο Αϊντάχο διατηρεί ακόμα πολλά σπίτια της ύστερης βικτωριανής και ημιξυλοποιημένης εποχής από τούβλα. Ένα παράδειγμα είναι το Adlore Changnon House του 1897. Ωστόσο, βρίσκεται στην ιστορική συνοικία της λεωφόρου Ridge, μια κρατική γειτονιά κοντά στο κέντρο της πόλης Idaho Falls. Ενώ οι νέες κατασκευές είναι περιορισμένες σε αυτό το αρχιτεκτονικό στυλ, ό,τι είναι παλιό συχνά γίνεται νέο και αυτό το στυλ είναι πιθανό να αποκτήσει ατμό καθώς οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες σπιτιού ανακαλύπτουν τη μοναδική ομορφιά του.

Το μέλλον της αρχιτεκτονικής στο Αϊντάχο

Καθώς οι αστικές περιοχές του Αϊντάχο επεκτείνονται, τόσο θα επεκτείνονται και τα αρχιτεκτονικά στυλ. Οι τρέχουσες τάσεις υποδεικνύουν μια επιστροφή στη φύση με εξωτερικούς χώρους να ταιριάζουν με τους τοπιογράφους της τοποθεσίας. Η έννοια της «ρουστίκ κομψότητας» σε συνδυασμό με την τεχνολογική πρόοδο ανοίγει επιλογές που αγκαλιάζουν το παρελθόν και το μέλλον.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια σε όλο τον κόσμο και με την πάροδο του χρόνου ήταν ένα παράθυρο στους πολιτισμούς που δημιούργησαν τα στυλ. Στο Αϊντάχο, ήταν οι ντόπιοι, οι Γάλλοι, οι θρησκευόμενοι και οι πλούσιοι. Ποιος ή τι θα διαμορφώσει λοιπόν τα μελλοντικά κορυφαία αρχιτεκτονικά στυλ στο Αϊντάχο;

Harbour Light In Maritime

Το συγκρότημα κατοικιών HARBOR LIGHTS στο Maritime by Damac Properties προσφέρει ανέσεις παγκόσμιας κλάσης. Αυτά περιλαμβάνουν ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, πισίνα, διαμορφωμένους κήπους και ειδική υπηρεσία θυρωρού.

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι! ❤️